Vés al contingut

FRANCO VA MORIR (FÍSICAMENT) EL 20N, o el 19N?

Novembre 20, 2015

arias-navarro

D’entrada, aclarir que el (físicament) del títol fa referència a la pervivència sociològica i legal del Franquisme avui. Franco va morir, si, però només fisicament. Però aquesta entrada no va d’això, és molt més anècdòtica. Em plantejo, simplement, la data real de la mort del dictador feixista. Som-hi.

L’any 1975, jo estudiava COU (Curso de Orientación Universitaria) a l’Academia Peñalver del carrer Lucano de Barcelona. Un dels companys de classe, de qui malauradament no recordo el nom però sí la fesomia, tenia un pare periodista que treballava a Madrid. El dia 19 de novembre, a la sortida de l’escola, que suposo que seria als volts de les 18h (per la tarda fèiem només 2 hores, crec recordar), em va dir el següent (les paraules no són textuals, però segur que s’hi assemblen força):

  •  Ha trucat el meu pare. Franco ha mort avui, però no ho diran fins demà a les 8 del matí.

L’endemà, 20N, tot i que l’agència Europa Press va començar a fer-ho córrer un parell de minuts abans de les 5, a 2/4 de 9 del matí sortia el comunicat oficial, i crec que el famós “Españoles, Franco ha muerto” d’Arias Navarro es va produir sobre les 10h. Tot quadra, doncs, amb el que em va dir el company de classe.

Parlant-ho aquells dies, ens sortien 3 possibles motius per al “canvi de data”:

1. Guanyar el temps suficient per organitzar la logística. Tenint en compte que ja feia mesos que la cosa s’arrossegava, el més lògic seria pensar que ja ho tindrien tot preparat. Sembla la hipòtesi més feble, doncs.

Els altres dos motius poden semblar  còmics, irrisoris, ridículs o directament patètics. Pensem, però, que estem parlant del Franquisme.

2. José Antonio Primo de Rivera va morir afusellat el       20N del 1936. Tot i que Franco el veia com un competidor polític i se’l va treure de sobre no acceptant un intercanvi de presoners que l’incloïa, algú podia creure que fer coincidir la data de la seva mort amb la del mite falangista, serviria per engrandir el simbolisme de la seva figura.

3.  En aquelles dates corrien molts acudits sobre la malaltia i previsible mort de Franco. Un dels més coneguts explicava que la Guerra Civil va començar el 18/07/1936 (ara la història admet que va començar el 17, que és quan es va produir la sublevació, però el dia clau va ser el 18), i va acabar el 01/04/1939. Si fem tres simples sumes entre dies, dates i mesos, tenim el següent:

18+1= 19 / 07+04= 11 / 36+39= 75

És a dir: 19/11/75

Algú hauria volgut evitar que l’acudit es confirmés.

Sóc conscient que això no és en absolut una aportació decisiva a la historiografia existent sobre el tema. És només una anècdota. Però és la meva anècdota, i avui em venia de gust explicar-vos-la…

Salut, i brindem!

 

 

 

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari