Skip to content

ENTRADES AMB IVA O SENSE

Mai 9, 2015

ZONES ENTRADES

En una de les entrevistes que osona.com ha fet als caps de llista de les forces que presenten candidatura a les municipals de Vic, l’entrevistat va deixar anar una frase contundent: Si municipalitzem l’Atlàntida haurem d’apujar les entrades un 21% perquè els haurem d’aplicar l’IVA. El candidat, de qui no cal esmentar el nom perquè això no és una qüestió personal sinó conceptual, i tothom qui està interessat en el tema ja haurà llegit l’entrevista, tenia tota la raó. Un teatre amb gestió municipal està obligat a carregar l’IVA a les entrades, amb l’única excepció dels espectacles produïts pel mateix teatre, cosa que, si no es disposa d’una companyia estable -i n’hi ha poquíssimes- és molt difícil que es produeixi. En canvi, una Fundació com la que gestiona avui l’Atlàntida, està exempta d’IVA en les seves activitats culturals.

Uns dies més tard, el mateix candidat, mitjançant el seu compte de twitter, ens informava que al teatre “La Faràndula” de Sabadell, per assistir a les sessions de l’òpera “Turandot” de Puccini que hi presenten els “Amics de l’Òpera de Sabadell”, el preu de les entrades de platea era de 60€, mentre que el seu equivalent a l’Atlàntida, on s’acaba de veure l’espectacle,era de 49€. El “sense comentaris” amb què tanca el candidat la informació sembla donar-li, doncs, la raó.

A partir d’aquí, i com que el debat sobre la gestió de l’Atlàntida és prou important com per reconèixer quan els altres tenen raó, ens hem posat a investigar una mica. I és així com en Xevi Font, company a la llista electoral d’ERVic-Som Vic i “teatreru” empedreït, es va capbussar a internet. I aquest n’és el resultat:

Per començar, una puntualització: “La Faràndula” no té només platea. I si bé és certa la comparativa 60€-49€ per a aquestes localitats, la seqüència completa és la següent:

LA FARÀNDULA

Platea: 60€

1a fila Pis: 54€

2a a 8a fila Pis: 35€

1a fila General: 27€

General: 15€

L’ATLÀNTIDA

Platea: 49€

Amfiteatre: 44€

Excepcions: Amics (48€/43€), Padrins (43,10€/38€), Alumnes Escola Música (24,50€/22€)

Conclusió: a banda de les entrades “cares”, a Sabadell hi ha “preus populars” a l’abast del conjunt de la població. A Vic, no. I -aquesta és una opinió estrictament personal- no crec que qui pugui pagar una entrada de 49€ s’hagi de quedar a casa per no poder pagar-ne una de 60€.

Però amb això no n’hi havia prou, i hem seguit fent comparatives amb el mateix espectacle. Només hi posem els preus de teatres de fora, perquè els de Vic ja els hem vist:

AUDITORI DE GRANOLLERS

Zona A: 50€

Zona B: 25€

TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA

Diverses zones: 48€, 36€, 20€, 10€

AUDITORI DE SANT CUGAT

Públic en general: 50€

Majors de 65 anys: 45€

Entre 20 i 29 anys: 40€

Menors de 20 anys: 35€

TEATRE FORTUNY DE REUS

Diverses zones: 45€, 25€, 15€

En principi en Xevi s’havia centrat en “·Turandot”, però remenant remenant, ha topat amb això:

Versió musical de “El Petit Príncep”, produït per “la Perla 29”, dirigida per Àngel Llàcer i Manu Guix:

TEATRE KURSAAL DE MANRESA: tots els públics 22€

L’ATLÀNTIDA: adults 26€, infants 20€.

I això és tot. No insistiré en la vessant social, en el fet d’apropar les arts escèniques al conjunt de la ciutadania, de donar facilitats amb una àmplia gamma de preus. Em quedo amb el tema de l’IVA. Sabeu què son TOTS, ABSOLUTAMENT TOTS els teatres que s’esmenten en aquest escrit? Efectivament, teatres municipals de gestió pública. Portats directament des d’un ajuntament o, com en el cas del Fortuny, des d’un consorci format per l’Ajuntament i la Diputació. En qualsevol cas, no n’hi ha cap en mans privades, siguin d’una Fundació o de la mena que siguin. I ara arriba la pregunta: si les entrades dels teatres amb gestió pública han de ser necessàriament un 21% més cares que les de l’Atlàntida perquè estan obligats a carregar-hi l’IVA… com és que en la immensa majoria de casos ressenyats l’Atlàntida és igual de car o més? Com es menja, això?

Vet aquí una de les preguntes que caldrà mirar de respondre si la Ciutat accepta dur a terme el procés participatiu que proposa ERC de VIc per ser realitzat durant la primera temporada de la propera legislatura. Un procés que, sota l’empara de la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana (la del fallit 9N, vaja), hauria d’utilitzar-ne tots els recursos que aquella preveu, és a dir:

FASE PRÈVIA:

  • Enquestes: universals o per “panels ciutadans”
  • Audiències públiques ciutadanes: presentació de propostes per part de persones, entitats i organitzacions
  • Fòrums de participació: oberts al conjunt de la ciutadania

FASE FINAL:

Procés de participació ciutadana: S’hi sotmetran a votació les propostes concretes sorgides de la fase prèvia.

I si un cop acabat el procés la majoria ciutadana optés per tornar a la gestió municipal, molt probablement mitjançant un organisme autònom, recurs que permetria una agilitat no sotmesa a l’encarcarada i molt lenta dinàmica de l’estructura de l’Ajuntament pura i dura, el segon any de legislatura serviria, seguint estrictament els terminis marcats per la llei, per dur a terme la “feina de retorn” necessària per canviar de gestió privada a pública. Arribaríem, així, al final dels dos anys de pròrroga en què ens trobem actualment.

És només la nostra proposta. S’hi pot estar d’acord o no. Però com a mínim, posem TOTES les cartes sobre la taula, no només les que ens convenen…

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: