Skip to content

UN COMIAT INTENSAMENT GROC

Octubre 13, 2014

safe_image

Pensava sortir de Vic abans de migdia i com volia passar per Taradell per veure com estan els ànims, no té temps encara d’ésser aquí.

Quan el ja llunyà mes de març començàvem els assajos de “La cançó dels catalans”, no ens podíem imaginar el caràcter premonitori d’aquesta frase, una de les primeres que se senten a l’obra en boca del personatge d’en Marçal. Més encara: ni se’ns passava pel cap que un 12 d’octubre -sí, justament un 12 d’octubre!- faríem el nostre últim ‘bolo’ a Taradell, en un can Costa i Font ple a vessar de 400 persones que van fer que en tot moment ens sentíssim intensament acompanyats.

“Pensava sortir de Vic”, diu la frase. Nosaltres no sortíem de Vic, però sí de molt a prop. Del molí de l’Esperança de Gurb, per ser més concrets. Un teatre petitet, d’aquells que en diuen “coquetons”, que és a punt de tancar les portes per dur-hi a terme imprescindibles reformes. Un teatre on el dia abans, l’11, vàrem reunir 80 persones que ens van confirmar que, tot i fer un mes ben bo que no actuàvem, “La cançó…” seguia en plena forma.

I d’allí cap a Taradell. Vam exposar un recull de fotografies al vestíbul. Fetes a Espinelves, a Rubí, a Seva… I cartells. Cartells anunciant l’obra a tots els llocs esmentats i a d’altres com Vic i Òdena. Tot, sota el color de la campanya “País groc”, a la qual ens vam adherir tot vestint el vestíbul i el propi teatre de can Costa amb el groc llampant que uneix, ara com ara, la majoria social d’aquest país. I al defora, el dipòsit d’aigua de can Costa i Font, distintiu del recinte, que l’ajuntament va il·luminar de groc -des del 12O fins el 9N- exactament a les 18:30, coincidint amb l’inici de l’espectacle.

Van venir representants de Taradell, de Seva, de la comissió Osona 2014, vam rebre missatges de suport d’Espinelves, el punt on va començar l’aventura… i vam comptar amb la presència d’Anna Maria Mora, neboda de l’autor. Tots ells van complir. Ens tocava complir a nosaltres.

I “La cançó dels catalans” va fluir una vegada més. La Ivette, l’Alba, la Martina, la Maria P, en Xavier, en Tete, l’Oriol, l’Enric, en Claudi, en Gil, l’Ivan, en Manel, la Teresa, la Maria petita, la Leoní, la Maria J, en Gerard i la Carla des de l’escenari; en Marc des de la distància; i la marta i la Berta des del pati de butaques -ahir no actuaven-, van reivindicar un cop més amb el seu bon fer la memòria de l’Emili, la Maria, en Vicens, l’Enric, en Josep, en Lluís, la senyora Palmada, el senyor Bosch, el senyor Plans, i aquell enigmàtic N.N. que potser no sabrem mai com es deia. Una companyia de 2014, “3.Teatre” de Seva, reivindicant els membres de la companyia que va estrenar “La cançó…” aquell tèrbol 1922. Una gent que va veure com els prohibien trepitjar els escenaris tot just després de dues representacions, i que va viure i patir, com tota la seva generació, les desgràcies duna guerra que va representar misèria per a tots, i exili i mort per a bastants, actrius i actors inclosos.

“La cançó dels catalans” té una complicació afegida, la seva curta durada de només 35 minuts. No és fàcil dur a escena una obra que dura tan poc, a no ser que l’acompanyis d’alguna cosa més. Nosaltres ho hem fet, a base d’un pròleg i un epíleg ambientats el 9 de novembre de 2014, en plena votació. Perquè nosaltres ho tenim més fàcil que la gent de 1922, i ja no diguem que la de 1714. Nosaltres només ens hem de manifestar i, per sobre de tot, hem de votar.

Avui, 9 de novembre de 2014, hem decidit que ja n’hi ha prou de perdre. Ara ens toca guanyar!”. 

Vet aquí una de les frases que s’escolten al final del nostre espectacle. Ens agradaria molt que no quedés només en això, en una frase més o menys reeixida d’un espectacle teatral. Que esdevingués, d’aquí a 27 dies, una frase premonitòria. Com ho ha de ser el groc del dipòsit de can Costa i Font.

Moltes gràcies, Gurb. Moltes gràcies, Taradell. Moltes gràcies, Seva. Moltes gràcies, Osona. Moltes gràcies, Catalunya.

Guanyarem!

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: