Skip to content

LA CANÇÓ DELS CATALANS

Març 17, 2014

LA CANÇÓ DELS CATALANS

El dia 30/03/1922, al teatre de l’Ateneu de l’Esquerra de l’Eixample, s’estrenava la peça en un sol acte titulada “La cançó dels catalans”, original de Víctor Mora i Alsinella, un dels autors del llibret de la reconeguda “Cançó d’amor i de guerra”.

El 10/09/1922, com a part dels actes commemoratius de l’11 de setembre, “la cançó dels catalans” tornava a pujar a l’escenari, aquest cop al teatre Fontova, també a l’esquerra de l’eixample. Seguint amb les commemoracions, estava previst que l’endemà, 11/09/1922, l’obra formés part de la “Jornada patriòtica” que tindria lloc al famós teatre Espanyol del Paral·lel barceloní, en una vetllada que incloïa recitals de poesia i cantades diverses.

La història diu que “poc abans de l’estrena” –per tant és molt probable que la companyia ja fos al teatre- va arribar una ordre de Severiano Martínez Anido, el governador civil de Barcelona que va promulgar la tristament famosa “ley de fugas”, segons la qual et podien clavar un tret per l’esquena amb l’excusa que volies fugir. L’obra s’acabava de prohibir. Martínez Anido, posteriorment, seria ministre de governació amb el dictador Primo de Rivera i formaria part del primer govern de Franco. La prohibició de “La cançó dels catalans” és un més en la seva llarga llista de “mèrits”.

Amb l’arribada de la segona república, un altre cop l’11 de setembre, concretament del 1931, l’obra va tornar als escenaris, ara ja de mans d’una altra companyia. Després d’aquell dia, però, no s’ha fet mai més, encara que la cançó que dóna nom a la peça sí que ha transcendit a aquesta. De fet, es pot trobar a la pràctica totalitat d’antologies de poesia patriòtica catalana que encara es publiquen avui.

L’acció de “La cançó dels catalans” té lloc el mes de novembre de 1714 en un hostal d’Espinelves, a la comarca d’Osona. Dos mesos després de la derrota, un grup de gent de la contrada recull armes per contraatacar. El seu “centre d’operacions” es troba a l’hostal, lloc on s’infiltren, disfressats, un grup de soldats borbònics que volen avortar la rebel·lió.

El 14/06/2014, el grup “3.Teatre” de Seva tornarà a posar en peu “la canço dels catalans”, i ho farà justament en un hostal d’Espinelves, el mas La Rovira, interpretant així al peu de la lletra la voluntat de l’autor. Després, el grup iniciarà una girà que el durà a indrets com Rubí, Seva, Vic o Gurb. Com que l’obra ha estat inclosa al catàleg d’activitats del Tricentenari que coordina la Generalitat, hi ha la confiança que el recorregut no s’acabarà aquí.

Per acabar, esmentar només que recollint la increïble casualitat que l’autor triés justament el mes de novembre, el grup ha afegit al cos central de l’obra un pròleg i un epíleg situats també al novembre, però del nostre 2014. Concretament, el dia del referèndum, el 09/11/2014.

Comencem aquí una apassionant aventura. Tenim moltes ganes de saber on ens durà…

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: