Skip to content

PRÒRROGA PER EVITAR LA RETALLADA DEFINITIVA

Agost 7, 2013

PRÒRROGA PER EVITAR LA RETALLADA DEFINITIVA

Per començar, siguem sincers: la sessió parlamentària més important de l’exercici anual és el debat dels pressupostos. Bàsicament, perquè en la distribució dels diners és on es veuen més clarament les prioritats d’un govern. Digue’m com te’ls gastes, i et diré com penses. Però això, evidentment, sempre que te’ls puguis gastar.

Vet aquí el problema, no ens els podem gastar perquè no els tenim. I tothom sap per què no els tenim. Per posar un exemple: l’actual Pla de Pagament als Proveïdors (el tercer) del govern espanyol, estableix que la comunitat autònoma que s’hi adhereixi haurà de passar una relació de despeses a Madrid, i serà Madrid qui pagarà directament al proveïdor. Aquest, si vol tocar-ne de calents, haurà de fer la pertinent confirmació del que se li deu. Fins ara, la Generalitat només podia pagar els seus deutes quan el govern espanyol li passava diners per fer-ho, Ara és pitjor: els creditors de la Generalitat només cobraran quan Madrid els vulgui pagar. I en aquestes condicions hem de fer pressupostos? Au, vinga!

Hi ha qui diu que hauríem de desacatar, de declarar-nos insubmissos al sostre de dèficit de l’1.58%. La música és bonica, no ho negaré. Però quan llegeixes la partitura t’adones que la lletra és terrorífica. La Ley de Estabilidad Presupuestaria deixa molt clar que si incompleixes l’objectiu de dèficit restes fora de l’FLA, el fons d’estabilitat autonòmica, l’única font de recursos -per dir-ho d’alguna manera- del govern català. Sincerament, se me’n refot que CiU votés a favor d’aquella llei, com se me’n refot que Mas-Colell digués, en algun moment, que es conformava amb un sostre de l’1,50%. Els errors es reconeixen corregint-los. I ara com ara, és evident que l’única postura digna de Catalunya enfront no ja del robatori o l’espoli a què ens tenen sotmesos sinó a l’intent de mort per inanició que ens estan aplicant, és la de no entrar en el seu joc.

Ja, ja ho sé que igualment s’haurà d’aplicar el sostre de l’1,58%. No hi ha més dallonses. Com també és evident que de debat n’hi haurà, al Parlament. Més d’un, de fet. O és que no s’hi ha parlat en cap moment de la retallada d’una paga als funcionaris, per exemple? El que no es farà és la sessió solemne de debat pressupostari. Perquè el que hi ha ni és un pressupost, ni molt menys és solemne. El que hi ha, ras i curt, és una presa de pel. I la patirem, però no la normalitzarem. De normal, la situació que vivim no en té res de res.

L’any que ve sí que n’hi haurà, de pressupostos. No només perquè no es poden prorrogar durant dos anys seguits, sinó sobretot perquè l’any que ve ens la juguem. O sortim de l’atzucac, o patim la retallada definitiva. O és que algú dubta que en cas de fracàs del procés sobiranista, la venjança del govern espanyol aniria molt més enllà de tot allò que ja ens estan aplicant ara? Nous pressupostos, doncs, amb un marcat to social, que incloguin els ingressos que la situació actual ha impossibilitat. I si algú té la temptació d’argumentar que amb un pressupost nou sí que els hauríem tingut, aquests ingressos, em permeto recordar-li què va passar amb la taxa aplicable als bancs.

Sí, és cert. El sostre de dèficit per al 2014 serà de només l’1%. I si he de ser franc, no m’hi jugaria una mà que es podrà aplicar tot allò que es vol aplicar, tant pel que fa als ingressos com a les despeses. Però també sé que seran els pressupostos més transparents i explícits que Catalunya haurà tingut mai. Uns números que explicaran clarament, als ulls de tot el món, la nostra delicadíssima situació i la immensa barra dels nostres deutors/espoliadors. Uns pressupostos que ajudaran a entendre el pas definitiu i irreversible que farem aquell any mateix.

Hi ha qui es pensa que aquesta és una legislatura més de l’etapa autonòmica catalana. Que Santa Llúcia els conservi la vista…

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: