Skip to content

QUÈ S’AMAGA DARRERE EL BURKA?

Juliol 22, 2013

QUÈ S'AMAGA DARRERE EL BURKA?

El passat 1 de juliol, el Parlament de Catalunya aprovava la Moció 43/X, sobre l’ocultació o dissimulació del rostre en l’espai públic i les mesures que s’han d’adoptar en matèria de seguretat pública. Hi van votar a favor CiU, PSC, PP i C’s. En contra, ICV-EUiA. ERC es va abstenir. Ara fa més de 3 anys, concretament el 22/06/2010, i veient el degoteig d’actuacions municipals sobre el mateix tema, vaig escriure al meu anterior blog un post que es titulava com aquest, il·lustrat amb la mateixa fotografia. Avui, veient que la cosa va a més, em permeto recuperar-lo amb alguna modificació, per tal d’adaptar-lo al fet parlamentari. Només es tracta d’una moció, i ja hem explicat a l’anterior post què són les mocions, però crec que la seva aprovació no deixa de ser un símptoma preocupant. Intentaré explicar-me:

QUÈ S’AMAGA DARRERE EL BURKA?

Fixeu-vos que pregunto “què”, no “qui”. Perquè qui s’hi amaga és molt clar: dones vexades, i això cal dir-ho ja d’entrada. La coartada “cultural” no serveix quan es tracta dels drets de les persones, fins i tot quan aquestes l’admeten com el més normal del món. Als països desenvolupats, quan les dones no podien votar, n’hi havia moltes que ho assumien com un fet “natural”. Si les sufragistes també ho haguessin atribuït als costums i la cultura, més de la meitat de la població encara tindria vetat el seu accés a les urnes. És això, el laïcisme: defensar els drets de les persones, sigui quina sigui la causa que els conculca. I el burka conculca drets elementals, diguem-ho clar.

Ara bé: hi ha maneres i maneres de combatre una agressió com aquesta en un país com el nostre. Jo, que sóc d’una comarca i una ciutat amb elevadíssims percentatges d’immigració musulmana, encara no n’he vist cap, de burka, en tots aquest anys. I és per això que em pregunto a què juguen els ajuntaments que n’estan prohibint l’ús a les dependències municipals, i a què juga ara el Parlament enfilant-se al carro i pretenent estendre la prohibició a tot l’espai públic. És cert que ho fan justament en nom del laïcisme. És cert que diuen que volen evitar xocs religiosos, que es tracta només de normes de convivència, que la seguretat exigeix que tothom sigui recognoscible i identificable, que no es pot anar pel món amb la cara tapada. Alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors, i ara també una majoria de ses senyories, posen l’exemple recurrent del casc de moto: no es pot fer ús de l’espai públic amb la cara tapada, ni per un burka ni per un casc de moto. Aleshores, jo em pregunto: com és que fins ara ningú no havia pensat a redactar decrets i ordenances, a fer interpel•lacions i presentar mocions per prohibir l’ús dels cascos de moto segons on? No serà que la normativa de què disposem ja prohibeix coses tan elementals com portar la cara tapada perquè no t’identifiquin? Algú creu que si a qualsevol dependència de l’administració hi hagués una persona fent cua sospitosament coberta com si fos en Dani Pedrosa en plena cursa i se li acostés un municipal per exigir-li que ensenyés la cara, el motorista empedreït s’hi podria negar? Oi que no? Doncs això vol dir, tal i com jo ho veig, que totes aquestes actuacions no tenen res a veure amb el laïcisme ni la seguretat. Volen, simplement, erradicar el burka. Per què no diem les coses pel seu nom?

Erradicar el burka. És a dir, erradicar la mitja dotzena de burkes, a tot estirar, que hi pot haver a tota Catalunya. És intel•ligent fer-ho a cop de llei, decret o ordenança? És alguna bestiesa pensar que això pot produir l’efecte contrari, que estem facilitant la coartada perquè en nom de preteses -i falses, evidentment- especificitats culturals, hi hagi qui vulgui muntar una “croada pro burka” i els casos es multipliquin perillosament? O que les dones que l’empren quedin definitivament recloses entre les quatre parets de la llar, on ningú no les podrà obligar a descobrir-se? Què passa, que les diverses autoritats competents no es veuen amb cor d’actuar contra algú que conculca els drets d’una dona, sobretot quan aquest algú, ja ho hem dit, és radicalment minoritari? Cal fer tot un espectacle mediàtic a cop de bombo i platerets? No n’hi hauria prou amb actuacions personals i directes?

La qüestió de la immigració dóna vots, i d’això a Vic en sabem una mica. Hi ha molta por davant el desconegut. Com he dit moltes vegades, un canvi tan sobtat d’ecosistema social forçosament ha de provocar friccions. El que haurien de fer les autoritats és provar de suavitzar aquesta friccions. I què fan alguns, en canvi? Aprofitar-se’n, vet-ho aquí. Tant li fa que matin mosquits a canonades, si els mosquits són els burkes i les canonades són les operacions d’imatge que els fan aparèixer davant l’opinió pública com a herois, sovint incompresos, que planten cara als inconscients que afavoreixen una immigració que amenaça amb fer desaparèixer la nostra cultura, i altres galindaines per l’estil.

Ho sento, crec que no exagero. Escolteu els comentaris del carrer, i veureu com hi ha sectors, sovint de bona fe, que reaccionen positivament davant d’estímuls demagògics com aquests. Les autoritats ho saben, i en alguns casos se n’aprofiten. Fins ara eren pocs -però significatius- i centrats sempre en el món municipal. Però ara la cosa ha saltat a l’àmbit nacional, i és el Parlament qui “insta” el Govern de la Generalitat a fer-hi alguna cosa. Espero, desitjo, que el Govern no caigui en el parany. Si ho fa, acabarem queixant-nos que els xenòfobs ja no aconsegueixen només representació municipal, sinó també parlamentària. I aleshores ens preguntarem què hem fet malament.

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: