Skip to content

PARLEM DEL TNC?

gener 20, 2013

TNC

A risc de fer-me pesat, m’agradaria insistir i/o recordar unes quantes coses:

– Estic convençut que la cultura hauria de ser considerada com la quarta pota de l’Estat del Benestar. Educació, Sanitat, prestacions socials i Cultura. Una societat culta és una societat més lliure, capaç d’afrontar conflictes de tota mena. Cal garantir, per tant, l’accés universal a l’ús i gaudi de la cultura.

– El teatre públic és, com el seu nom indica, un servei públic. No ha de competir amb el teatre privat sinó complementar-lo, assumint els riscos que aquell no pot o no vol afrontar.

– Com a servei públc, el TNC no pot tenir com a màxim objectiu el dèficit 0. Òbviament, els diners públics han de ser degudament gestionats i fiscalitzats, però un cert dèficit és, no tan sols lògic, sinó fins i tot estructural.

– Molt abans que comencessin el conjunt de retallades generalitzades en els diversos sectors, la cultura ja n’havia rebut algunes. Concretament, la primera garrotada forta va arribar al TNC l’any 2009.

– La majoria de la societat equipara la cultura a un entreteniment. Així, mentre s’accepten com si res ajuts públics, per exemple, a la indústria automobilística, els treballadors de la cultura estan considerats com uns vividors que tiren de subvenció.

– Deixar perdre el T6 seria un lamentable error. Apostar per la nova autoria està donant uns resultats inqüestionables. O és que en cultura no compta, allò del suport als emprenedors?

– La llengua no té res a veure amb tot això que acabo de dir. O més ben dit, sí: una part de la funció de servei públic que assumeix el TNC és justament la de la recuperació d’autors catalans, com el cas de Ramon Vinyes i el seu “Ball de titelles”, que avui mateix s’acomiadava del TNC. Quin sentit té que de portes endins recuperem textos catalans mentre de portes enfora ens neguem a parlar en l’idioma d’aquestes obres?

– El català no és “la llengua dels que manen”, és la llengua de tothom. Algú entendria que els treballadors de la Comédie Française, veient en perill l’idioma francès, lluitessin per defensar-lo tot parlant… en anglès?

– Estic convençut que la majoria de la plantilla del TNC no està a favor d’aquesta decisió. Com també estic convençut que actuaran en conseqüència.

No ens cansarem de repetir-ho: la Cultura és un dret, no un luxe. I la llengua n’és un tret fonamental.

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: