Skip to content

POSEU-HI EL QUE VULGUEU, PERÒ NO TOQUEU AIXÒ!

gener 13, 2013

SOBIRANIA

Gairebé em fa riure, aquesta dèria d’alguns per seguir amb el politiqueig de sempre. Hi ha gent que encara no s’ha adonat de la transcendència d’aquesta legislatura, o si més no vol fer veure que no se n’ha adonat per tal de treure’n vés a saber quina rendibilitat política. Gent, per exemple, que acusa ERC i CiU d’haver comès “errors” en el redactat de la seva proposta de declaració de sobirania.

Vet aquí una bona absurditat. Com pot contenir errors un escrit propi, pensat per debatre amb altres abans d’acabar consensuant un escrit general? Tant ERC com CiU han explicat que es tracta només d’un document de treball, obert a esmenes. Com se suposa que estaran oberts a esmenes els altres documents que han presentat o presentaran altres formacions polítiques. És a dir, es busca un redactat consensuat. I davant de tanta esquinçada de vestits, m’estranya que algú posi el crit al cel perquè el primer document hagi sortit de dues formacions polítiques que van deixar per escrit, en el seu pacte de govern, que al primer ple del Parlament buscarien una declaració de sobirania. Què esperaven que fessin, si no?
Una altra cosa és l’origen de la filtració. Duran aquests dies hi he donat moltes voltes, però m’estalvio les conclusions.

Sobre el contingut definitiu, doncs què voleu que us digui? Serà aquell que acordin els partits que es posin d’acord. De quina altra manera podria ser? Jo, un cop llegit el primer esborrnay, trobo d’allò més lògic que la proposta que ve de dos partits que aposten per l’estat propi parli de la voluntat d’aconseguir un estat propi. Com és lògic que, d’entrada, aquells qui busquen altres coses parlin d’altres coses. Com també trobaria lògic que aquestes diverses referències s’acabessin obviant, si el que es busca amb el document és, bàsicament, un suport com més ampli millor al fet en si de dur a terme la consulta.

De tota manera, hi ha un punt a la proposta d’ERC i CiU qu el trobo del tot fonamental, allò que es coneix com “la mare dels ous”. Un punt que va directe allí on sorgeixen tots els nostres problemes, i que pot ser també el camí que obri la porta a les seves solucions. Em refereixo a aquesta frase: “El Parlament de Catalunya acorda declarar la sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic”.

Si us plau, no la toqueu. Poseu-hi, si cal, tots els sinònims que vulgueu, però no en modifiqueu el contingut. El nostre Parlament ja s’ha manifestat en més d’una ocasió en favor del dret a l’autodeterminació, però com a molt ha deixat per escrit que “no renunciarà a aplicar-lo”. Aquest cop es vol anar anar més enllà. Aquest cop es pretén escometre el nucli mateix de les desavinences amb l’estat espanyol. Aquest cop es vol rebatre formalment aquell plantejament que diu que la sobrirania no resideix en el poble de Catalunya, que esdevindria així una entel.lèquia política, sinó en el “poble espanyol”. I si acceptem aquest argument ja ens hi podem anar posant fulles: ni independència, ni estat propi, ni hisenda pròpia, ni dèficit propi. A empassar i a callar, com correspon a uns bufons i dòcils menors d’edat.

Hi insisteixo: poseu-hi el que vulgueu, a la declaració que haurà d’aprovar el Parlament el proper dia 23. Com si hi voleu posar que la samarreta de la selecció catalana de qualsevol esport serà, per sempre, aquella mena de cosa d’en Custo Dalmau. Però no renuncieu a deixar per escrit, negre sobre blanc i amb tots els subratllats que calgui, que nosaltres som els únics sobirans de la nostra sobirania.

Perquè si no, ja hem begut oli.

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: