Skip to content

VALORACIONS NUMÈRIQUES APRESSADES

Novembre 26, 2012

Notícia del Financial Times sobre les eleccions del 25N. El comú denominador de la premsa internacional ha estat doble: Catalunya ha votat contra la política d’austeritat i a favor de la independència. El comú denominador de la premsa espanyola ha estat monotemàtic: fracàs.

Deixo el blog de campanya a mitges. No me n’he sortit, perquè la pròpia campanya se m’ha menjat. El completaré, perquè em fa gràcia recollir-ho tot, però no sé ni quan ni com (al blog ja hi ha algun esborrany esperant a ser penjat).

Ara, però, la immediatesa mana. Tenim uns resultats sobre la taula, i tothom hi està donant voltes. No vull parlar d’interpretacions polítiques, ni elucubrar sobre què passarà a partir d’ara. Simplement, i com a resposta a la descarada manipulació numèrica que s’està duent a terme des d’alguns sectors, vull respondre amb les seves pròpies armes: els números. Sé que no diré res de nou, que ja deu estar tot dit, però no me’n puc estar. Som-hi, doncs.

1 – Diuen que l’independentisme ha perdut representació. Que l’any 2010 CiU, ERC i Si sumaven 76 escons, i ara CiU, ERC i CUP en sumen 74. No hi compten ICV perquè diuen que no és independentista. Es basen, per tant, en els programes electorals dels partits. Segons això, i fent el mateix que ells -mirar els programes- la meva interpretació és la següent:

Escons independentistes 2010: ERC 10 + SI 4 = 14

Escons independentistes 2012: CiU 50 + ERC 21 + CUP 3 = 74

2 – Si malgrat tot algú ho considera agafat pels pèls i s’entossudeix a dir que la CiU del 2010 era independentista encara que el seu programa no en digués res, accepto la interpretació. Fem, aleshores, una valoració molt més real que la dels escons. Perquè si el que hi ha a l’horitzó és una consulta popular, convindrem que el que comptarà arribat el moment serà la quantitat de vots, ja que allí no hi haurà  escons en joc. I aleshores ens surt que:

Votants independentistes 2010:

CiU 1.202.830 + ERC 219.173 + SI 102.921 = 1.524.924

Votants independentistes 2012:

CiU 1.112.341 + ERC 496.292 + CUP 126.219 + SI 46.608 = 1.781.460

3 – Passem ara al bloc partidari del dret a decidir, és a dir, els partits amb representació parlamentària que aposten obertament per fer un referèdum o un altre tipus de consulta, amb autorització espanyola o sense. Aquí no hi compto els vots, perquè la decisió és en mans de diputades i diputats. Per poder fer una comparació com cal partiré dels  escons de l’any 2010. Tot i que aleshores només ERC portava el referèndum al programa, convé saber com ha evolucionat el vot a partir del moment que alguns s’han declarat obertament “autodeterminacionistes”. Vegem-ho:

Escons any 2010: CiU 62 + ICV 10 + ERC 10 + SI 4= 86

Escons any 2012: CiU 50 + ERC 21 + ICV 13 + CUP 3 = 87

Això, pel que fa a números que no admeten interpretacions. Perquè a l’hora de la veritat és evident que no tots els votants d’ICV votarien que sí al referèndum, però també ho és que no tots, ni de bon tros, votarien que no. I “el que queda” del PSC segueix essent una incògnita.

Com diu el tòpic, la realitat és com és, no com a alguns els agradaria que fos.

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: