Skip to content

PER QUÈ DEIXARÉ D’ESCRIURE ARTICLES A EL9NOU I DE PARTICIPAR A LES TERTÚLIES DE EL9TV

Juliol 6, 2012

Abans que res, vull deixar clar que això és més un escrit adreçat a mi mateix, que no cap altra cosa. Sovint, els qui tenim la sort que ens deixen participar a tribunes públiques creiem que tothom està pendent del que puguem dir, quan la realitat és que som poc menys que prescindibles. No ens adonem que si deixem de treure el nas per allí on podem, ningú no ens trobarà a faltar. Que aviat hi haurà qui ocuparà el “nostre lloc”. No vull, per tant, fer-ne cap drama. Però sí que em vull explicar, fins allí on sigui capaç i sense fer-me massa pesat.

Si aquest fos qualsevol dels últims divendres de les passades setmanes, ara estaria escrivint una piulada de resposta a l’”A corre-cuita” de Josep Comajoan a El9Nou. Però he arribat a la conclusió que es tracta d’un debat inútil. Sé que en Josep pensarà que ell ja ha fet el que havia de fer, que m’ha convidat a seure i parlar-ne tranquil·lament; sé que jo no he fet el pas; sé, també, que ell mateix me’n treu les ganes setmana rere setmana, sobretot des que li ha donat per emprar –tot i que, sorprenentment, ha arribat a negar-ho- un parell d’adjectius que jo li vaig dedicar, ho admeto, en relació amb el seu capteniment envers la CUP. Li va agradar, allò de l’abducció. I sobretot, allò de la fascinació, concepte que avui utilitza fins i tot per titular el seu article. Un article que insisteix a barrejar PxC, l’equip de govern municipal de Vic i la CUP, per acabar lloant, no sé si abduït, fascinat o simplement autoprogramat –va, Josep, ja tens un altre adjectiu- la política de l’esmentat grup polític. I sincerament, no veig per què hauria de seure a escoltar la seva “teoria” (vocable emprat per ell mateix) amb la que diu que demostra que no persegueix l’objectiu de donar suport a la CUP, quan tots, absolutament tots els seus últims articles, parlin del que parlin, acaben sempre de la mateixa manera: ficant en un mateix paquet, el de la integritat, el periodisme independent i les Candidatures d’Unitat Popular. I a l’altra banda, en un altre sac que em nego a qualificar, la PxC i les dues forces del govern municipal de Vic. Ho sento, potser sóc maximalista, però això és així i no d’una altra manera, o jo ja no sé llegir i, encara menys, interpretar el que llegeixo.

I per cert… avui n’hem llegit unes quantes, de coses, a El9Nou. Al mateix “A corre-cuita” hi trobem informació sobre el lliurament d’un premi que la CUP, a càrrec del sou dels seus regidors, ha atorgat a l’associació “El tapís”: Una entitat que mereix tots els elogis, que ha rebut altres premis com ara un dels primers “Enric González” que lliura CC.OO., i que fa una feina, com dic, digna de tota lloança. El que em sorprèn –bé, “sorprendre” és un eufemisme, és clar- és la insistència del periodista en el tema, que reprodueix al mateix diari en una notícia que la lògica faria pensar que no li tocava escriure a ell, que estava de vacances. És cert que ahir, en una piulada, ell mateix deia que era el seu primer dia de “vacances completes”, però us asseguro que si jo començo festes un dimarts, no em reservo la cobertura d’una notícia que m’agafa en ple període d’oci. A no ser, és clar, que em vulgui assegurar que més enllà de l’elogi al premiat –que qualsevol periodista amb dos dits de front recolliria- també hi haurà un elogi al “premiador”. Traduint, que el gest de la CUP serà convenientment glorificat.

Afegim-hi a això el titular de la notícia sobre el ple del l’ajuntament de Vic. Un ple que reproduïa una votació sobre el nou reglament de participació ciutadana –o com en vulguin dir, que no tinc clars els tecnicismes-, a la que l’equip de govern es va veure obligat, ja que va incórrer en un defecte de forma. Una votació, doncs, prou sucosa i llaminera, i que de fet és el tema més tractat al cos de l’article. En canvi, hi insisteixo, el titular fa referència al tema de la VISA de l’alcalde. Que quedi clar d’entrada que crec que aquí l’alcalde s’equivoca. Que és tan susceptible amb les coses que l’afecten a ell personalment, que en fa, en conseqüència, un tema personal, quan tothom sap, a Vic –si més no tothom qui hi està interessat- que darrere el suposat “cas” no hi ha res de res. Ho sap fins i tot el propi diari, que en cap cas recorre a titulars de l’estil “Què amaga l’alcalde?”, o “Què es va pagar amb la VISA municipal?”, sinó que es limita a criticar que “no es faci públic l’extracte”. Per què aquesta insistència de El9Nou? Jo ho tinc molt clar: perquè així pot dir que Vila d’Abadal ataca la CUP. Perquè així, un cop més, des de les pàgines del diari s’aposta per la CUP.

Sota mateix d’aquesta notícia, la que explica que l’alcalde no vol penjar l’estelada al pal de la balcona de l’ajuntament. Com és obvi, de nou no coincideixo amb Vila d’Abadal. Però també com és obvi, de nou estic convençut que la notícia té altres intencions de fons, més enllà de la història del pal. S’hi parla, per exemple, de la moció sobre el concert econòmic. I se’n parla de manera tendenciosa. Hàbilment tendenciosa, però tendenciosa al cap i a la fi. Una mostra: Josep Comajoan –perquè és ell qui torna a signar la notícia- diu que “CiU i ERC només havien tingut el suport d’ICV en la votació”. “Només” tres grups, per tant. En canvi, “Ni la CUP ni SI els van votar a favor” –dos grups que van votar-hi en contra- i “PxC i PSC es van abstenir” –dos grups més-. És a dir, una majoria de grups voten a favor –per això guanya la moció-, i en canvi s’utilitza constantment l’adverbi “només”. Ah, i el titular, intencionat com pocs, ho resumeix de la següent manera: “CiU, ERC i ICV voten una moció a favor del concert econòmic; CUP i SI prefereixen la independència”. Ergo, ERC no és independentista, i els altres dos sí. Obviant la necessitat que tenim, en aquest moment, d’assolir el concert. Que ja sabem que no ho aconseguirem, però que ens ajuda a avançar envers el xoc de trens amb l’Estat. I si hi ha algú que es veu amb cor de proclamar la independència demà mateix que m’ho faci saber, que m’hi apuntaré. Entretant, no deixaré de ser independentista pel fet de reclamar el concert econòmic. Dir una veritat a mitges és també una manera de defensar la pròpia postura i la d’aquells amb qui, pel que sigui, coincideixes. I d’això el periodista en sap un niu.

Deixo pel final la polèmica sobre les “agressions feixistes”. N’hi ha una, la patida pel diable de la colla dels Sagals, que està contrastada i més que contrastada. Ho ha explicat ell mateix, titllant-ho d’agressió “espanyolista”, ja que estava vinculada a la celebració de la “Roja”. Pel que fa a l’altra, El9Nou explica que se n’ha informat a la pàgina de facebook d’Unitat contra el racisme i el feixisme d’Osona”. Que l’agredit no ho va denunciar, cosa que fa que ni la policia ni l’hospital no l’hagni pogut confirmar. Però sabem que en el cas del diable, va ser el mateix hospital que va insistir al jove que presentés la denúncia. Jo he interpretat que el ferit al ronyó també va anar a l’hospital, encara que fos un parell de dies més tard, en veure que patia una simptomatologia preocupant. Què vol dir, que si no hi ha una denúncia per enmig l’hospital no reconeixerà el cas a preguntes del diari, si l’ha tingut entre mans? No vull dir amb això que els fets no hagin passat, vull dir només que una elemental bona praxi periodística ha d’anar acompanyada de dades més objectives, perquè si no tot són dubtes. I encara més si després se’ns diu que el maltracte al mobiliari urbà –desconec si hi ha haver destrosses- que van perpetrar els presumptes agredits va ser degut només al fet que “set testimonis de l’agressió van decidir protestar a la seva manera interposant contenidors i altre mobiliari urbà al mig del passeig de la Generalitat”. Sorprèn tanta benevolència en una notícia que ni va signada, i que porta un títol que només fa referència a les “agressions”, i no a la resta. No serà què potser és veritat allò que corre, que els “set testimonis” són gent propera a la CUP? Perquè si no ho fossin, estic segur que el diari inclouria algun tipus de desmentit…

Fins aquí el que he pensat en llegir El9Nou d’avui. He dit en alguna altra ocasió que considero en Josep Comajoan un bon amic. I ara hi afegeixo que tothom és lliure de pensar i escriure el que vulgui, com tot mitjà de comunicació és lliure d’adoptar les estratègies que vulgui. No entraré en si El9Nou era fins ara socialista i ara és cupaire, perquè crec que m’allunyaria de la meva argumentació, però sí que insistiré en què crec que el seu suport a la CUP es fa clarament palès. Sobretot per part d’en Josep Comajoan, que és qui ha escrit la immensa majoria dels articles que he esmentat. I no dic la totalitat, perquè n’hi ha un, com deia, que no porta firma.

És força evident que això que dic porto insinuant-ho, amb més o menys claredat, des de fa unes quantes setmanes. I és possible que n’hagi de tornar a parlar, però no en un debat directe amb el periodista. Com dic, el considero un amic, i l’amistat passa per davant de tot. Sé que si aprofundís en el debat podrien acabar apareixent ferides difícils de tancar. No sé si hi sóc a temps, perquè potser ja ha passat, però m’agradaria que no arribessin a obrir-se. És per això que vull deixar si més no en stand by les meves relacions amb la casa. Si apareixo indirectament en alguna notícia hi apareixeré i llestos, tampoc no aniré amagant-me per les cantonades, però la meva col·laboració directa s’acaba aquí. Espero que ho sàpiguen entendre.

I perquè quedi clar que quan dic que acabo vol diré que acabo, no penso respondre possibles comentaris que m’arribin al blog. A no ser que algú m’insulti, és clar, però aleshores ho matarem ràpid: insultaré jo també, i llestos. Però no vull allargar el debat, que amb la bíblia que acabo d’escriure ja n’hi ha ben bé prou. Disculpa’m, Josep, si tu ets un dels afectats a qui no responc, però és que no en tinc gens de ganes, de debò. Les he acabat, hi insisteixo, amb aquest escrit.

Salut, República i Independència!

Anuncis

From → Uncategorized

One Comment
  1. lluís permalink

    algú ho havia de dir!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: