Skip to content

SÍMBOLS SÓN SÍMBOLS

Mai 14, 2009

És el que tenen aquests rotllos de la política, que sortosament queden de banda quan comença una final com aquesta.

Aquestes paraules, més o menys exactes, són les que va deixar anar en Pere Escobar la matinada passada, durant el programa especial que TV3 va dedicar a la victòria del Barça a la copa. Es referia, evidentment, a la xiulada a l’himne espanyol. Lamento discrepar de l’opinió d’un professional contrastat amb qui, a més, jugava a futbol de jovenet (no sabeu com m’agradaria recuperar un vídeo que vàrem gravar als passadissos d’un hotel d’Estepona, ciutat on participàvem en un torneig internacional de costellada, i que volia reproduir una pel·lícula de lladres i serenos).
No, Pere, no hi estic d’acord. Aquests rotllos no van quedar de banda durant la final. En tot cas, és evident que la gent es va dedicar a seguir el partit, però la confraternització que va tenir lloc entre les dues aficions durant tota la nit –els de l’Athletic aplaudint el Barça i els del Barça cridant Athletic, Athletic! al final del partit- no es va produir per casualitat. Les ràdios espanyoles vomitant bilis no van parlar per casualitat. TVE no va desconnectar del camp durant l’himne per casualitat, i encara menys va fer per casualitat la manipulació informativa més escandalosa que s’ha vist darrerament: durant la mitja part van demanar disculpes per la desconnexió, imputable a una errada humana, i van tornar a passar el moment de l’himne… sense ni un sol xiulet! Franco ho feia millor: garrotada seca, i llestos.
I sobretot, Pere, la xiulada no va ser per casualitat. Si un himne és un símbol –i això no crec que ho discuteixi ningú- xiular un himne també funciona com a símbol. El que significa cada cosa ja depèn de cadascú. Jo, en principi, no tinc res contra cap himne de cap país. Però quan sento –crec que era a la COPE– allò de si no les gusta esta competición que no la jueguen, he de recordar necessàriament que la juguem –com juguen alguns amb la selecció espanyola- perquè és lo que hay. I si no hi ha res més, és perquè ells no ens ho permeten. És en aquest sentit que aquell himne (i les autoritats que l’acompanyen), que per a alguns representa, com és lògic, la seva nació, per a mi representa l’opressió de la meva. I és també en aquest sentit que m’afegeixo de tot cor a la xiulada. Visca el Barça! Aupa Athletic!
Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: